Krav Maga

A harci rendszer

Elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok nagyon gyors, megfelelő kezelésére. A krav maga a több ellenfél elleni küzdelemre, késes, botos, lő- és más fegyveres támadások elleni védekezésre, valamint a pusztakezes harcra készíti fel a tanulókat.

Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző, szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok. A tanulónak nem egy hierarchikus rendszerben kell egyre magasabb fokozatot elérni, hanem egy gondolkodásra serkentő fizikai és mentális tréningen vesz részt, ahol ő van a középpontban, ahol minden róla szól.

Kialakulása, hatása

A budapesti születésű Lichtenfeld Imre (héberül: Imi Sde-Or), a krav maga létrehozója, húsz éven keresztül a testnevelés és a közelharc-oktatás főnöke volt az Izraeli Védelmi Erőknél. Célja egy olyan univerzális rendszer létrehozása volt a fegyveres erők számára, amely kortól, nemtől és testalkattól függetlenül rövid idő alatt bárki által elsajátítható. Nyugdíjba vonulása után a civil szférában is elkezdte a krav maga tanítását.

A krav magát Hollywood is felfedezte, Jennifer Lopez és Angelina Jolie (Tomb Raider sorozat) is tanulta. Rob Cohen rendező kérésére Brendan Fraser is tanulmányozta ezt az önvédelmi rendszert, hogy az A múmia: A Sárkánycsászár sírja című filmben a Jet Li elleni közelharcjelenetek még látványosabbak legyenek.

 

Gyakori kérdések

Nekem való?

A tréning fizikailag nem megterhelő, habár fokozatosan nehezedik. Nem leszel tőle „agresszív”, nem fogsz „elkatonásodni” és sikerrel tanulhatod akkor is, ha ez a legelső önvédelmi képzésed.

Nem túl bonyolult?

Nem csak a technikákat tanulhatod meg, hanem azt is, hogy hogyan ismerd fel a veszélyhelyzeteket és hogyan reagálj.
Így nem fogsz „lefagyni” és megúszhatsz szélsőségesen veszélyes helyzeteket is. Ezek alapvetően egyszerű megoldások, amelyeket katonák és civilek évtizedek óta tanulnak.

Fittebb leszek tőle?

Azt gondoltad, hogy fitt csak intenzív súlyzós vagy más edzésprogramoknak köszönhetően lehetsz?
Nos, akkor még nem próbáltad a krav-magát! Edzéseink során figyelünk a jelenlegi fittségi szintedre, de az önvédelmi célok mellett nem kizárt, hogy megerősödsz és egy kis testzsír is lemegy rólad!

Nőknek is?

Nőként természetesen nehezebb dolgod van egy erősebb, nagyobb támadó ellen, de ez korántsem jelenti azt, hogy fel kellene adnod. Sőt! Tanuld meg a veszély felismerésének, elkerülésének módjait tőlünk, és tanuld meg azokat a technikákat, amelyekkel egy erősebb támadó ellen is sikerrel harcolhatsz. Ne feledd, Izraelben ezt a stílust tanulják a kötelező sorkatonai szolgálatukat töltő lányok is.

Gyerekeknek is?

Magabiztosabb és talpraesettebb lesz gyermeked, és a stresszt jobban fogja kezelni. Nem lehetsz mindig vele, de miért nem tudhatnád biztonságban akkor is, ha iskolába, edzésre megy?
Az edzéseken játékos formában tanulja meg a gyermek az alapvető technikákat, azt, hogy miképpen kerülje el a konfliktust, kerülje el a veszélyt.

Divíziók

Civil

A KMG civil divizója az, amit a legtöbben ismernek.
Oktatunk felnőtteket és fiatalokat, férfiakat és nőket. A legtöbb Krav-Maga gyakorló nem csak azért jár edzéseinkre, mert szeretné magát megvédeni. Sokak legnagyobb igénye az, hogy kondiciójukon javitsanak, és tegyék mindezt hasznosan és jó hangulatban.

Edzéseink pörgősek, de figyelembe vesszük a résztvevők eltérő fizikai adottságait. Az edzések része a stressz, a több támadó elleni technikai és taktikai megoldások, de elsődlegesen a megelőzést oktatjuk. Az edzéseken már korán oktatjuk azon eszközök elleni védekezést, amivel modern és erőszakos világunkban már sokan találkoztak, ilyen a kés vagy a bot. Az edzések része az asszertiv kommunikációs megoldások oktatása is.

És bár a rendszer eredetileg katonai stilus volt – mint szinte minden harcművészet – edzéseink mégsem militáns légkörben zajlanak. Edzéseink az értelmes határokon belül kemények, kihivást jelentenek a résztvevőknek.

Gyermek, kravjunior

A Kravjunior a KMG különleges, gyermekeknek készült programja. Magyarországon már ez a program is elérhető, melynek része az önvédelemre, önbecsülésre, sportra és egészségre történő nevelés, játékos formában de szervezett keretek között.

A KravJunior instruktorok külön képzés keretében sajátítják el a gyermekek és fiatalok oktatásához szükséges készségeket, technikákat

Önvédelem nőknek

Az asszertivitást leggyakrabban a nőknél szokták emlegetni, ahol a jogaikat (és a női mivoltukat) próbálják tisztázni és védeni. Sajnos manapság elég gyakori a nőiesség feladása és a férfiasnak vélt magatartási minta követése, ami nem az asszertív viselkedés megvalósítása.

Ami viszont nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy hol vannak a határok; mit lehet és mit nem, mikor ki lép be az akaratom ellenére az én területemre, vagy saját magam mikor keresztezem – akár véletlenül is – mások érdekeit, mikor sértem meg énje határait.

A legtöbb edzésünk természetesen nőknek és férfiaknak egyaránt szól, hiszen a rendszert eleve ennek az igénynek a figyelembe vételével tervezték meg, de van külön női edzésünk azon hölgyek számára, akik még nem érzik magukat felkészültnek a férfiakkal való közös edzésre.

Katonai divízió

A Krav-Maga eredetileg katonai rendszer volt, és az alapja a rendszernek ma is ez. Ugyanakkor a ma ismert Távol-Keleti rendszerek mind katonai igények alapján jöttek létre, így a Krav-Maga kialakulásában sincsen semmi meglepő.

A katonai divizió célja, hogy megismertesse a katonákkal a Krav-Maga katonai változatát. Végső soron minden hadsereg célja, hogy egységei és tagjai alkalmasak legyenek a harcra, és miközben a modern háborúkat nem közelharcban döntik el, a harcoló vagy speciális, különleges hadműveleti egységek harckészségének része kell legyen a közelharc oktatás, arra az esetre, ha a fegyverhasználat nem lehetséges, és erre több példa is akad:

– A fegyverhasználat nem lehetséges, elkerülendő a civil áldozatot
– A fegyverhasználat nem lehetséges, elkerülendő a társnak okozható sérülést
– A fegyver nincs használható állapotban, akadály lépett fel, esetleg még vagy már nincs használható állapotban

A képzés során nem csak ezen lehetőségek alapján történik az oktatás, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a modern katonai munka része a békemissziós kötelezettség is, ahol a katonai munka inkább rendőri jelleget ölt.

Rendvédelmi divízió

A Krav-Maga rendvédelmi szervezeteknek módosított változatát ma már számos külföldi országban a kiképzés részévé tették. Az intézkedéstaktikai megoldások minden esetben az adott ország jogrendjéhez alkalmazkodnak, hiszen az intézkedés során alkalmazott túlzott erőszak rengeteg problémát okoz, és gyakran jelent alulképzettséget.


A képzés során technikai, taktikai megoldásokat oktatunk, de elsődlegesen a kommunikációs megoldások és a megelőzés szükségeset hangsúlyozzuk.

Urban tactical

Az Urban Tactical programokon a célunk a realitás modellezése.
Az Urban Tactical egy speciálisan a KMG igényei szerint kifejlesztett program.

Alkalmad nyílik az edzõterem relatív biztonságos környezete után a tanultakat kipróbálnod lépcsõházban, buszon vagy villamoson, autóban vagy éppen medencében.

A KMG egyik legsikeresebb programja, amely negyedévente jelentkezik újdonsággal.

Mi a Krav maga valójában?

Nos, a krav maga egy önvédelmi rendszer. Nincs filozófiája, ami a harcművészetekre jellemző, viszont van egy speciális gondolkodásmódja. A nyugati gyakorlatias szemlélet jellemző rá. Nem ring körülményekre és szabályozott, fair küzdelemre készít fel.

Gyökerei a második világháborúig nyúlnak vissza. Hatékonyság, céltudatosság, egyszerűség, gyors elsajátíthatóság a legfőbb ismérvei. Ma már egyaránt alkalmazzák a különleges rendvédelmi erők, katonai szervek képzései mellett civilek oktatására.

A krav maga egy naprakész éles szituációk tapasztalataira épülő, dinamikusan fejlődő rendszer. Az edzéseken valós szituációkra készítünk fel, ahol elsajátíthatod az egy vagy több támadó elleni önvédelmi taktikákat, legyen szó pusztakezes vagy fegyveres támadásról, illetve megtanulhatod a helyes kommunikációt és helyzettudatos viselkedést.

A rendszer elsajátítása nem igényel előképzettséget, vagy küzdősport tapasztalatot.

Ha rendszeres mozgásra vágysz, önbizalmat szeretnél szerezni és a mindemellett hatékony tudás szeretnél elsajátítani akkor, ne habozz tovább, gyere és próbáld ki.

A krav maga felépítésének köszönhetően a képzésbe bármikor be lehet kapcsolódni.

A krav maga egy praktikus önvédelmi- és taktikai rendszer, mely egyaránt foglalkozik az erőszakos események megelőzésével vagy akár egy már kialakult helyzet megoldásával.

Felkészíti a tanulóit a legkülönfélébb helyzetekben való helytállásra, akár szélsőségesen erőszakos környezetben is. Különleges megközelítést, taktikákat, technikákat, gyakorlatokat és tréning módszereket használ, az alkalmazási terület igényei szerint:

 • Önvédelem
 • Közelharc
 • Fitnesz
 • Gyerekeknek
 • Férfiaknak
 • Nőknek

Krav Maga önvédelmi és közelharc rendszer

A védekezésed gyorsabb és egyszerűbb kell, hogy legyen, mint az ellenfél támadása, különben nem lesz hatásos. Az utcán a meglepetés és a stressz hatására a tested ösztönösen fog reagálni. A Krav Maga igyekszik ezeket a mozdulatokat korrigálni és felhasználni, hogy minimális idő alatt maximális hatást fejtsenek ki.

A Krav Maga az emberi test ösztönös védelmi reakcióit, természetes mozgását valamint az önvédelem és a közelharc logikusan felépített taktikáit használja alapul.

A technikák viszonylag rövid idő alatt elsajátíthatóak és magas szintre fejleszthetőek.
Már néhány foglalkozás eredményeképpen közelharcban tapasztalatlan nők, férfiak, fiatal és idősebb emberek is – fizikai adottságaiktól függetlenül – jól tudják használni a tanult technikákat;

A Krav Maga technikái és taktikái hatásosak szélsőségesen durva és erőszakos környezetben is.

Néhány infó a nagyvilágból:

A krav magát Hollywood is felfedezte, Jennifer Lopez és Angelina Jolie (Tomb Raider) is tanulta. Rob Cohen rendező kérésére Brendan Fraser is tanulmányozta ezt a harcművészetet, hogy az A Múmia – A Sárkánycsászár sírja című filmben a Jet Li elleni közelharcjelenetek még látványosabbak legyenek.

Cam Gigandet 2007 augusztusában beválogatták a Sose hátrálj meg című filmbe Sean Faris mellé, amiben az aljas, gazdag gimnazistát, Ryan McCarthyt játssza, aki illegális küzdősport versenyeken méri össze erejét vetélytársaival. Az összecsapásokban nincsenek szabályok, a lényeg a győzelem. A filmet 2008-ban mutatták be. Habár a mozit javarészt negatív kritikákkal illeték, Cam és Sean a 2008-as MTV Movie Avards-on átvehették a “Legjobb harc”-nak járó díjat, ami nem csoda, hiszen Gigandet fekete öves harcművész. Évek óta űzi az izraeli hadseregben is használatos küzdősportot, a krav magát, amit több ellenféllel szembeni küzdelemre, fegyveres támadások elleni védekezésre és pusztakezes harcra alkalmaznak.

A KRAV-MAGA KÜZDŐSPORT VAGY HARCMŰVÉSZET?

Egyik sem. Problémamegoldást tanítunk, amit az élet bármely területén használhatsz. Mire gondolunk?

– Ismerd fel a veszélyt!
– Tudj stressz alatt is dönteni és cselekedni!
– Az egyik veszélyt ne cseréld fel egy másikra!
– Juss túl az akadályokon!
– Az egyszerűségre törekedj!
– A tudás átadásának módja legyen egységes!

A Krav-Maga egy modern önvédelmi rendszer.

MIK AZ ALAPELVEK?


– A technikáknak a természetes reakciókon kell alapulnia.
– Mindig az elsődleges veszélyt kell megoldani.
– Törekedni kell az egyidejű védésre és ellentámadásra.
– Inkább oldj meg 1 technikával 5 problémát, mint fordítva.
– A technika kivitelezése és alkalmazása ne követeljen meg speciális fizikai felkészítést vagy testalkatot.
– A technikáknak kiszolgáltatott testhelyzetben is működnie kell.
– Az edzések során a valóság modellezésére kell törekedni, a stressz az edzés része.

A szintekről általában

A Krav-Maga rendszerén belül nem használunk a Távol-Keleti rendszerekre jellemző színes öveket.
Természetesen vannak itt is szintek, ennek jelzése a nadrágon történik, a bal combon. A legtöbb gyakorló nem a felvarróért vagy a szintek hajszolásáért végzi az edzéseket, ugyanakkor a vizsga fontos visszajelzés arról, hogy tartasz éppen a tudásoddal.
Mivel rendszerünkben nincsenek versenyek, ez igen fontos szempont.

A Krav-Maga rendszerén belül a következő szinteket különböztetjük meg:
P szintek: összesen 5
G szintek: összesen 5
Expert szintek: összesen 8
Az expert 6-7-8 szintek egyben Master I-II-III szintnek felelnek meg.

Érdekes módon a Krav-Maga elsőnek Észak-Európába került be, így Finnországban, Svédországban, Norvégiában több expert szintű oktatót is lehet ma már találni.

Vizsgakövetelmények:
1. A tanuló felkészültsége alapján az oktató a tanulót vizsgára regisztrálja.
2. Vizsgára alkalmas egészségügyi állapot.
3. A szint vizsgájához szükséges védőfelszerelés.
4. Befizetett vizsgadíj, P2 szinttől KMG passport és éves tagdíj.
5. KMG logós póló, hosszúnadrág, edzőcipő. A nadrág vagy KMG logós, vagy márkajelzés nélküli, sötét színű vagy fekete.

Vizsga kivárási idők:
Kezdés – P1: 4 hónap
P1 – P2: 5 hónap
P2 – P3 to P4 to P5: 6 hónap
P5 – G1: 6 hónap
G1 – G2 – G3 – G4 – G5: 6 hónap
G5 – E1: 1 év
E1 – E2: 2 év
E2 – E3: 3 év

Oktatói szintek

A KMG rendszerében számos oktatói forma létezik. Azzal, hogy egy tanuló G szintre sikeres vizsgát tesz, nem lesz automatikusan sem oktató, sem asszisztens oktató.
Az expert 2 szint az, ahol már kötelező az oktatói képzésen való részvétel.


Civil instruktor
Erre a képzésre általában minimálisan P4 szinttel lehet bekerülni, instruktori ajánlással. A képzés hossza 3 hét, napi 8-12 órás oktatási napokkal számolva.


Kravjunior instruktor
Kizárólag már civil oktatói szintet teljesítők vehetnek ezen a képzésen részt.


Katonai instruktor
Civil oktatói szint a minimum követelmény, vagy speciális katonai egységek tagjai, akik már előképzettséggel rendelkeznek.


Rendőr instruktor
Civil oktatói szint a minimum követelmény, vagy speciális rendőri egységek tagjai, akik már előképzettséggel rendelkeznek.


SWAT instruktor
Civil oktatói szint a minimum követelmény, illetőleg rendőri vagy katonai oktatói végzettség.


VIP Protection instruktor
Civil oktatói szint a minimum követelmény, illetőleg rendőri vagy katonai oktatói végzettség.

A krav maga története

Lichtenfeld Imre 1910-ben született Budapesten és Pozsonyban nőtt fel, Szlovákia fővárosában. Imi fejlődésére nagy hatással volt édesapja, Samuel Lichtenfeld. 13 éves korától Samuel egy vándorcirkuszban birkózott és mutatott be súlyemelő gyakorlatokat, és ezt az atlétika iránti érdeklődést átadta Iminek.
20 évvel később Samuel belépett a szlovák rendőrségbe, ahol főfelügyelői rangra emelkedett. Ebben a pozícióban beosztottjait oktatta az önvédelemre, arra, hogy miként védjék ki az erőszakos támadásokat, és ezt a készséget is átadta fiának. Miután több sportágban is felkészítette magát, a 19 éves, tehetséges Imi (1929-ben) nemzetközi bajnokságokat nyert tornában, birkózásban és bokszban. 1939-ig tagja volt a szlovák birkózó válogatottnak, és Európa egyik legjobb birkózójaként tartották számon súlycsoportjában.

A harmincas évek közepén a politikai feltételek megváltoztak Európában, megerősödtek a fasiszta és antiszemita mozgalmak. Imi nem-hivatalos vezetője lett zsidó fiatalok egy csoportjának, akiknek csaknem mindegyike rendelkezett bokszolói, birkózói és súlyemelési háttérrel, és akik meg akarták védeni a pozsonyi zsidónegyedet az antiszemita bandáktól.

Négy esztendőn keresztül Imi és barátai számtalan erőszakos összeütközésben vettek részt az antiszemita suhancokkal. Ezek az utcai harcok vetették el a Krav Maga magvait. 1940-ben, azt követően, ahogyan megerősödött a náci uralom Európában, Imi Palesztinába (a későbbi Izraelbe) menekült. Ide vezető útja csaknem két évig tartott.
Miután kiheverte az utazás alatt elkapott súlyos fertőzést, Imi csatlakozott a Cseh Légióhoz, ami a brit hadsereg parancsnoksága alatt harcolt a II. világháborúban. Imi ezután engedélyt kért, hogy beléphessen Palesztinába, amit megkapott. Barátai segítségével csatlakozott a Hagana ellenállási mozgalomhoz. Ezek a barátai bemutatták Imit Itzchak Sadeh táboronoknak, a Hagana fejének, aki, mivel Iminek gyakorlata volt a közvetlen küzdelemben, megbízta azzal, hogy erre képezze ki csapata tagjait. Imi a Hagana és a Palmach (a Hagana csapásmérő egysége és az izraeli védelmi erők speciális egységének előfutára) számos egységét kiképezte, beleértve a Palyam tengerész-kommandót, illetve rendőrtisztek csoportjait.

Izrael állam 1948-as létrejöttével megalakult az Izraeli Honvédelem. Imi lett a fizikai fitness és a Krav Maga vezető instruktora a Harci Fitness iskolában. Körülbelül húsz esztendőn keresztül szolgált az izraeli honvédelemnél (és az ellenállásban), és ez idő alatt kifinomította módszerét. Imi személyesen képezte ki az izraeli speciális alakulatok legjobb harcosait, és több nemzedékét a Krav Maga instruktoroknak, amivel elnyerte Izrael legfőbb katonai parancsnokainak az elismerését.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy Imi módszerének meg kellett felelnie az izraeli honvédelem legkülönfélébb elvárásainak. Vagyis könnyen elsajátíthatónak és alkalmazhatónak kellett lennie, hogy a katona, legyen az irodai tisztviselő vagy éppen egy elit kommandó tagja, a lehető legrövidebb kiképzés alatt képes legyen elsajátítani a kívánt harci készséget. Az is fontos volt, hogy a katona készségszintjét minimális gyakorlattal szinten lehessen tartani. De az még ennél is fontosabb, hogy az Imi által kifejlesztett önvédelmi és harci technikákat a lehető legkritikusabb körülmények között is alkalmazni lehessen.

Miután visszavonult az aktív katonai szolgálatból, Imi elkezdte civil célokra módosítani a Krav Magát, és elterjeszteni a világ más részein is. Eyal Yanilovnak, Imi jobb kezének a segítségével a Krav Maga a világ összes földrészén erõsödött, fejlõdött és elterjedt.
Imi katonai ingben és rövidnadrágban kezdett el tanítani. Késõbb, még a nagyon korai szakaszban, beletanult a harcmûvészetek világába, és áttért a Dzsudó öltözetre és övre. Fogta az abban az idõben rendelkezésére álló KM anyagot, legjobb belátása szerint szintekre osztotta, és a szinteket hozzárendelte a különbözõ színű övekhez. Az elsõ idõszakban a tananyag meglehetõsen szűkre szabott volt, elsõsorban azokat a katonai és rendõri technikákat foglalta magában, amelyekre a 60-as évek közepének Izraelében szükség volt. Késõbb Eyal és mások elvetették a dzsúdó öltözéket és az övet, és másképpen osztották fel a tananyagot.

Eyal a 80-as évek elején lett Imi jobb keze. Helyettesítette a magas szintû instruktor képzésben, amikor Imi nem tudott tanítani, és azzal a feladattal bízták meg, hogy írja meg a hivatalos Krav Maga kézikönyvet, amit 1984-ben kezdett el. A 80-as évek közepétõl Eyal különbözõ katonai egységeket tanított, illetve civil csoportokkal is dolgozott, és ennek köszönhetõen módosítania kellett a KM-t, hogy jobban megfeleljen a modern idõknek és követelményeknek. 1987-ben Imi kinevezte Eyalt a KM profi közösség fejének, vagyis a Krav Maga vezetõ instruktorának. Ebben a pozícióban Eyal feladata lett, hogy módosítsa a technikát, a tananyagot, és hogy rendszerré fejlessze a Krav Magát. A korai 80-as évektõl a korai 90-es évekig Eyal, Imi felügyelete alatt, már ezt az új tananyagot oktatta (ma 5-ös, profi szintig, ami az 5-ös szintû fekete övnek felel meg) a korábbi, magas szintû instruktoroknak.

Eyal Yanilov

1973-ban kezdte meg edzéseit Imi Lichtenfeldnél, és hamarosan Imi legközelebbi tanitványa lett. Eyal a fekete öv megszerzése után – akkor még övek voltak használatban – felkérést kapott Imitõl arra, hogy a Krav-Maga oktatási módszertanát rendszerezze, kidolgozza a szintek mögötti követelményeket, és ezzel egyidõben vezetõje lett a fekete öveseket tömöritõ tanácsnak.
Amikor a felmerült az igény arra, hogy megkezdõdjön a Krav-Maga oktatás az USA-ban, Eyal azon három oktató között volt, akik bejárták az Egyesült Államokat, hogy bemutatókat tartsanak.

Sajnálatos módon azonban Imi álmát, hogy bárkinek lehetõsége legyen Krav-Magát tanulnia nem élvezte minden vezetõ mester támogatását, ami az eredeti Krav-Maga szervezet szétszakadását okozta. Ekkor jött létre az IKMF, ahová az akkori vezetõk többsége is átlépett.

A szervezet Imi jóváhagyásával elkezdte a munkát, és elsõként Finnországban és Svédországban kezdte meg az oktatást.

Eyal a mai napig közel 300 napot tölt külföldön, hogy közvetlenül felügyelje az oktatást, az oktatói kiválasztást és képzést.

Eyal 2010-ben megalapította a KMG – Krav Maga Global – szervezetét.

Imi Lichtenfeld

A Krav-Maga önvédelmi harcrendszer megalkotója Imi Lichtenfeld Budapesten született 1910-ben.

Imi még kisgyerek volt, mikor családjával Pozsonyba költözött. Apja, Lichtenfeld Samuel nyomozó és közelharc oktató volt a rendõrségnél, valamint õ alapitotta a város elsõ atlétikai klubját. Fiát már kiskorától kezdve bevezette a sport világába, aki hamarosan sikeres tornász, birkózó, bokszoló és úszó lett. 1929-ben Imi megnyerte a szlovákiai birkozó bajnokságot (1939-ig az európai élvonalban volt), nemzeti bokszbajnok lett, valamint elsõ helyezést ért el egy nemzetközi tornász versenyen.

Imi Lichtenfeld 1936-tól Imi és barátai egyre gyakrabban kényszerültek megvédeni a pozsonyi zsidónegyedet különböző huligánok és anitszemita bandák ellen. Õ lett ennek a társaságnak a nem formális vezetője, és egészen 1940-ig számtalan utcai verekedésben vett részt, melyek során gyakran maroknyian harcoltak egész tömegek ellen. Ebben az idõben kezdett Imi megismerkedni az utcai harc jellegzetességeivel, és ezek az élmények adták meg az alapot később a Krav-Maga születéséhez. 1940-ben Imi elhagyta családját, otthonát, és egy Pentcho nevû hajón Palesztínába indult (a hajó és utasainak kalandos útját John Birman Odüsszeia című könyvében írta le). Imi útja majd két évig tartott, mely idő alatt rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül.

Miután megérkezett Palesztínába, Imi barátai nyomdokába lépve, hamarosan beállt az Izraeli Védelmi Erők elődjének számító katonai szervezetbe, a Haganába. 1944-ben Imi a Hagana, a Palmach (a Hagana különleges alakulata) és a Palyam (tengerész-kommandó egység) elit alakulataiban tanított közelharcot. Izrael állam megalakulása után, 20 éven keresztül a testnevelés- és a Krav-Maga oktatatás fõnöke volt az Izraeli Védelmi Erõknél. Ebben az idõben fejlesztette ki egyedülálló önvédelmi- és közelharc rendszerét. Mivel Izraelben szinte mindenki hadköteles (a nõk is), Imi célja egy olyan univerzális rendszer létrehozása volt, amely kortól, nemtõl és testalkattól függetlenül bárki számára elsajátítható a lehetõ legrövidebb idõn belül elérve a legnagyobb hatásfokot.

Személyésen tanította az izraeli különleges egységek legjobb harcosait, és nevelte fel Krav-Maga oktatók több generacióját.

Nyugdíjba vonulása után, Imi megkezdte a Krav-Maga tanítását a civil szférában is. Hamarosan egész Izraelben a társadalom legkülönbözõbb intézetei, szervezetei és tagjai is megismerték és tanulták az új, reális önvédelmi rendszert.

1978-ban Imi legközelebbi tanítvanyáival együtt megalapította az Izraeli Krav-Maga Szövetséget (IKMA), melynek célja a rendszer népszerûsitése és oktatasa volt Izraelben. Izrael határain túl a Krav-Maga, elõször az Amerikai Egyesült Államokba jutott el.
Imi Lichtenfeld és Eyal Yanilov A 90-es évek elején Imi, egyik legközelebbi tanitványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval megalapitotta a Nemzetkozi Krav-Maga Szövetséget (International Krav-Maga Federation – IKMF), azzal a nem titkolt szandékkal, hogy világszerte elterjessze harcrendszerét.
1996-ban Imi kinevezte Eyalt a szövetség elnökévé és a legmagasabb oktatói fokozattal jutalmazta meg, melyet valaha is adott (Master level 3/Expert level 8). Idõs kora ellenére Imi, Eyal Yanilov és legközelebbi tanítványai segítségével, a Krav-Maga rendszerét egészen 1998-ban bekövetkezett (88 éves korában) haláláig alakította, tökéletesítette.
Eyal 2010-ben alapította meg a Krav Maga Global szervezetét.

A Krav maga nemzetközi szövetség

A Nemzetközi Szövetség létrehozásának igénye a korai 90-es években merült fel, amikor a Krav Maga (KM) elkezdett szétterjedni Izrael határain túlra. Abban az időben a KM Szövetség megosztott volt, és nem működött hatékonyan, mert nézeteltérések voltak a magas szintű instruktorok között. Ezért Imi felkérte Eyalt, mint legközelebbi munkatársát, hogy alakítson meg egy új nemzetközi KM szövetséget. Ennek az új szervezetnek a létrehozására azonban csak azután kerülhetett sor, hogy az eredeti szövetség 1995-ben felbomlott. Imi egyetértésével és támogatásával az International Krav Maga Federation-t (IKMF) 1996 elején alapította meg Eyal Yanilov.

Az új IKMF által kibocsátott valamennyi profi és mester diplomát, illetve fokozatot és szintet Imi hagyta jóvá. Az IKMF tananyagát először Eyal állította össze, aki a KM rendszer modern tanfolyamának gyakorlati felelőse azóta, hogy a „Professzionális Bizottság” feje lett a 80-as évek közepén. Imi jóváhagyta ezt az új tananyagot az IKMF megalakulásakor, illetve az 1997-ben végrehajtott későbbi módosításokat is. 1996-os megalakulása óta az IKMF lett a világ legnagyobb és legprofibb KM szervezete, amely 2010-ig egységesen működött. 2010-ben Eyal Yanilov új szervezetet alapított, melynek neve Krav Maga Global lett, rövidítve KMG. Az ok egyszerű volt, míg az IKMF egyes országok szintjén jól működött, nemzetközi szinten egyre kevésbé volt rá jellemző a hatékonyság, az információ áramlása és az egységes szervezeti működés. A hibák az IKMF struktúrájában már nem voltak orvosolhatók, hiszen az IKMF eredetileg mint sportegyesület jött létre, ez pedig nem kedvezett a professzionális szervezeti fejlesztésnek.

Az KMG ma már sikeresen működik Izraelben, a legtöbb EU-tagállamban, a volt kommunista/szocialista országokban (Lengyelország, Oroszország és Magyarország), Ausztráliában, Észak-Amerikában, Dél-kelet Ázsiában és a Távol-Keleten. Minden országban, ahol aktív KMG részleg működik, helyi instruktorok vannak a különböző szinteken és fokozatoknál, akik egy igazgató felügyelete alatt dolgoznak, aki felelős a KM rendszer terjesztéséért, illetve irányítja az adott ország KMG szervezetét. Az KMG civil tanítványokat és instruktorokat (akiknek van KM és vagy más harcművészeti hátterük), rendőrtiszteket és instruktorokat, katonákat és instruktorokat, illetve biztonsági őröket és személyi testőröket, és az ő instruktoraikat képezi ki és oktatja. Ők mind az KMG tagjai lesznek. Az KMG központját Eyal (elnök és vezető instruktor), mint igazgató vezeti, számos más Global Team tag segítségével.

KMG etikai kódex

A Krav Maga Global által tanított Krav maga nem pusztán egy közelharc oktatás. Ez egy olyan rendszer amely célja a konfliktusok megelőzése és elkerülése, az önvédelem és csak a végső esetben maga a harc.

A KMG tanulójaként a következőket elfogadom:

 1. Tudásom állandóan fejlesztem.
 2. Tanulóként vigyázok társaim testi épségére.
 3. Instruktorként tanulóim tisztelettel oktatom.
 4. Megszerzett tudásom nem mások lenyűgözésére szolgál, azzal vissza nem élek.
 5. Nyilvános helyeken professzionálisan viselkedem, iskolámat büszkén képviselem.

 

Bármely pont megszegése az iskolából való kizárást vonhatja maga után.